Södertäljeloppet 24 augusti

  Löparfakta Södertäljes landmärken
km 1 Första kilometern startar med en lång raka som går lätt nerför. Här finns det chans att finna din hastighet och din grupp löpare med lagom hastighet. I slutet av kilometern blir det en sväng höger ut mot Mälarhamnen för löpning tillbaka mot Stora torget. Starten tar oss förbi S:ta Ragnhilds kyrka, en kyrka med äldsta delar från 1100-talet och bär Södertäljes skyddshelgons namn, vi kommer sedan ner till ett gammalt industrihörn av staden med huset ”Centrifugen” som nu hyser Södertälje största besöksattraktion – Tom Tits Experiment – ett Science center. Vi springer bland nya moderna byggnader och gamla industribyggnader – på ett elegant sätt har flera företag byggt sig in i de gamla byggnaderna, här finns t ex Astras gamla huvudkontor som nu blir hotell och Telges huvudkontor.
km 2 Löpning utmed Mälarhamnen och in under Mälarbron (också kallad klaffbron) med ett litet motlut. Du fortsätter sedan rakt fram förbi det nya huset vid Orionkullen för att sedan göra dig beredd att springa förbi hotellet som ska byggas. Mälarhamnen har varit en viktig hamn i Södertälje men nu är det oftast Museiskeppet Ejdern som stannar till på sina resor till Björkö/Birka. Här finns också kustbevakningen. På andra sidan kanalen ser vi Södertälje bangolfklubb och Länstidningens gamla redaktionsbyggnad. Vattnet vi ser är Mälaren, Sveriges tredje största sjö och vattentäkt för stora delar av Stockholmsområdet – så också Södertälje. Vi springer under en av Södertäljes viktigare trafikknutpunkter, mälarbron, och ser också spåren av den äldre svängbron.
km 3 Kilometer tre svänger runt hottellet som byggs för att ta dig förbi marenplan och fortsätta utmed vattnet. Löpningen fortsätter utmed vattnet utmed gästhamnen – kilometern avslutas med en av två rejäla backar, världsholmsbacken. I km tre springer vi förbi Stora Torget igen där vi ser gamla rådhuset – ett hus som flyttats ett par gånger och stod senast före dagens plats uppe på Orionkullen vid gamla flickskolan, som e gång i tiden var ett lasarett och som nu är en del av Kulturskolan. Just nu rivs McDonald’s nedanför Orionkullen och där byggs det sedan ett nytt hotell i Södertälje. Löparna fortsätter in på Storgatan passerar Olof Palmes plats och in på Järnagatan och Saltsjötorget där man svänger ner mot vattnet igen. Nu passerar vi vackra stadsparken och Museiångfartyget Ejdern, ett av världens äldsta ångfartyg. Nu blir det en härlig löpning utför gästhamnen där vi på andra sidan vattnet kan se konstverket Haziors hästar och badhuset Sydpoolen och nu har vi passerat Slussen så nu är vattnet lite salt – Östersjön.
km 4 Väl uppe ovanför Värdsholmsbacken springer man över värdsholmsbron och springer nu utmed bangatan fram till stadshustyunneln, genom tunneln och ett litet motlut utför tunneln, en kraftig högersväng och sedan den andra stora backen – stadshusbacken som fortsätter upp till badparken, banans högsta punkt. Vid Världsholmsbron ser vi det nya polishuset på vänster sida, och efter tunneln ser det fortfarande nya stadshuset som blir vår följeslagare uppför backen. Efter Stadshuset kan vi till vänster ana det mycket omskrivna parkeringshuset innan vi fortsätter in på nästa backe upp mot badparken. Badparken är ett lufthål i Södertälje nedanför friluftsmuséet Torekällberget. Här finns tennisbanor där Björn Borg sprungit och en liten stund får vi springa på Björn Borgpromenaden, den enda gata som uppkallats efter en levande person i Södertälje och visst kan man också skymta garageporten där Björn Borg tränade som ung.
km 5 Sista kilometern startar på dalgatan där vi tar höger och springer under Oxbacksleden. Sedan blir det nerförslut nerför Torekällgatan och in på Gågatan med en lång raka mot mål eller varvning. Vi passerar Tores källa, en av anledningarna till att rika människor tog sig till Södertälje runt 1900-talets början där man ville dricka det hälsosamma vattnet. Vi springer under Oxbacksleden och skymtar nu Oxbacksskolan som ligger på gamla galgbacken. Den äldsta byggnaden – den norra byggnaden är från slutet på 1800-talet. När vi svänger ner på Torekällgatan passerar vi stället där Telge Kebab låg ett namn som t o m skanderats på diverse idrottsarenor och nerför torekällgatan ser vi Torekällgatan som numera huserar bland annat ABF men som varit både skola och Kulturskola genom åren. Och in på gågatan ser vi nu den moderna stadskärnan som det sett ut sedan centrumomvandlingen på 70-talet och visst passerar vi bland annat varuhuset kringlan och Lunahuset – som sägs vara Sveriges första galleria och sedan går vi i mål åter på Stora torget